Op mijn 62e levensjaar kwam ik terecht bij Elayna. Toen ik twee jaar oud was ben ik van de trap gevallen. Op mijn 58e kreeg ik een beroerte en via mijn Bodystressrelease practitioner kwam ik bij energetische klanktherapie terecht. Ik was bekend met het feit dat klank helend kan werken. Mijn hele leven heb ik in de kunsteducatie gewerkt. Ik kende het principe van klankschalen waarin bijvoorbeeld zand mooie figuren vormt wanneer er met een instrument geluid wordt gemaakt.  Ik ben nu in een paar maanden tijd vier keer bij Elayna geweest. Intussen is er veel gebeurd. Bij de bodystressrelease bleek dat bepaalde zenuwen naar mijn rechterbeen 60 jaren klem hebben gezeten en dat mijn middenrif 60 jaren op slot zat. Bodystressrelease maakte mijn middenrif weer los en maakte de zenuwen weer vrij. Omdat ik nog een beetje stuurloos over onze aardbol bleef zwalken stelde mijn bodystressrelease practitioner dus voor ook naar een Energetisch klanktherapeute te gaan. Een gouden tip!

Zestig jaren lang heb ik met andere spieren mijn uitgevallen zenuwen en spieren moeten vervangen om normaal te kunnen lopen. Nooit heeft iemand iets gemerkt. Mijn bovenste nekwervel, de atlas, was bij de val van z’n plek geschoten (stond inmiddels weer goed), mijn bekken stond verkeerd, mijn gezicht, mijn oren en ogen en nog veel meer waren verkeerd gericht. Je hele lichaam past zich feilloos aan deze nieuwe stand van ‘na de val’ aan. Maar nu alles weer losgekomen was door bodystressrelease moest ook mijn hele lichaam zich weer aanpassen aan deze ‘nieuwe’ situatie. De situatie van vóór de val van de trap. Inmiddels ben ik een eind verder.

Elayna is rustig begonnen met het weghalen van blokkades, met behulp van onder andere trommels. De gevolgen van het vele gebruiken van mijn linkerbeen zaten nog in mijn rug.

Er was ook geen goede balans tussen links en rechts, Elayna voelde exact aan wat ze moest doen om dit goed te krijgen. Thuis gekomen merkte ik al snel dat ik niet meer als een ongeleid projectiel over onze planeet zwalkte. Ik kon weer gericht ergens naar toe lopen. 

Mijn rechterbeen moest vrijgemaakt worden van teveel nog aanwezige (60 jaren) verkrampingen met behulp van bepaalde geluidsfrequenties. Dit kon ik zelf ook doen, thuis met behulp van 528 Hz ‘meditatie’ muziek.

Met stenen (die de energie van de omgeving in zich hebben) onder mijn matras, nu al wekenlang, merk ik dat ik steeds stabieler in mijn oude ‘stand’ van vóór de val kom. Er komen dingen boven die mijn moeder mij vertelde. Zij wist heel veel over gezondheid en natuurlijke geneeswijzen. Zij had veel kennis van haar ouders en grootouders en ze had altijd veel gelezen.

Mijn ogen en voorhoofd hebben nog wat ‘oude pijnen’ gevoeld. Vanaf mijn derde jaar keek ik scheel, ben op mijn twaalfde daaraan geopereerd en heb mijn hele leven een bril of lenzen gedragen. Nu herstellen ook mijn ogen zich. Mijn ogen werken weer samen. Hebben ze nooit gedaan na de val.

De spieren rondom mijn oren voelde ik ook weer ‘vervelend’ doen. Als kind dacht ik dat dat gevoel kwam doordat ik een brilletje moest dragen. Nu is het pijngevoel zeer tijdelijk en verdwijnt weer. 

De afgelopen 25 jaren had ik erge last van een piep in beide oren. Die was al veel minder geworden. Na de laatste behandeling door Elayna moest ik op een ochtend ‘zoeken’ naar de piep in mijn oren. Die was even helemaal weg. Duurt nog even voor de piep blijvend weg is. Het begon ooit ook met perioden van wel en niet.

Ik had nog steeds het gevoel met mijn rechterbeen ‘raar’ te lopen. Elayna legde me uit dat korte spieren lang waren geworden en andersom. Toen begreep ik waarom mijn lopen zo raar voelde. Ik kan nu alle spieren op de juiste manier gebruiken en loop veel. Langzamerhand zal alles zich herstellen. Ik heb nu weer zin om piano te gaan studeren. De stukken van mijn conservatoriumexamen zitten nog in mijn geheugen. Niemand houdt me tegen. Ik ga weer piano spelen!

Erna Ensing, Winterswijk | 9 november 2021